Γεια σας παιδιά! Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε για να γεμίσει τον χρόνο που μένετε σπίτι. Εδώ θα μάθετε, θα παίξετε και θα διασκεδάσετε.Είναι ο τρόπος επικοινωνίας μας προσωρινά. Το ιστολόγιο θα εμπλουτίζεται με υλικό σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Δίπλα στον τίτλο κάθε ανάρτησης γράφω τις τάξεις στις οποίες απευθύνεται.

Μπορείτε επίσης (εφόσον έχετε λογαριασμό στο google) να κάνετε σχόλια.
Have fun!

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

In Vincent van Gogh's museum - Observation and analysis of paintings (2nd part) - (Ε' τάξη, Στ' τάξη - 5th class, 6th class)

This is the second part of the lesson about Vincent van Gogh's museum. Today I'm going to give you two paintings to look at, answer some questions and make your own painting. (Τις παρακάτω ερωτήσεις για τον πρώτο πίνακα, θα τις βρείτε στην άσκηση της σημερινής ενότητας. Πατήστε πάνω στον τίτλο της ενότητας και τότε θα δείτε και την άσκηση. Όσο για τη δραστηριότητα του δεύτερου πίνακα, βγάλτε φωτογραφία τον πίνακά σας και μπορείτε να μου στείλετε τη φωτογραφία με μήνυμα στην ηλ. τάξη). Let's start!

Ξαναθυμίζω ότι τις ερωτήσεις που θα δείτε παρακάτω, τις έχω βάλει ως άσκηση στην ηλ. τάξη, οπότε θα τις απαντήσετε εκεί. Απλά πατήστε πάνω στον τίτλο της ενότητας για να δείτε την άσκηση. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να απαντήσετε στις ασκήσεις της ηλ. τάξης, μπορείτε να μου στείλετε τις απαντήσεις σας με μήνυμα στην ηλ. τάξη. Όσο για την άσκηση όπου ζητώ να φτιάξετε τον δικό σας πίνακα, μπορείτε να βγάλετε μια φωτογραφία αυτού που φτιάξατε και να μου στείλετε μήνυμα στην ηλ. τάξη. 

Go here  to look at the first painting. 
  1. Look at the painting and guess. Is it morning? Is it noon? Is it evening? And why?
  2. By looking at the painting and reading the information below the painting can you tell me : "What do these people do for a living?" (Are they teachers/farmers/doctors? )
  3. Look at the people's faces. Can you tell me how they feel? (Make sentences and use adjectives like "scared", "tired", "happy/unhappy" etc. for example "They feel ...")
Press here for the second painting. 

This is not a painting by Vincent van Gogh, but by Camille Pissarro. Its title is "Haymaking". 
There's something strange about this painting, right? Τι το διαφορετικό έχει αυτός ο πίνακας από τους προηγούμενους; Εκτός από διαφορετικό ζωγράφο τι άλλο είναι διαφορετικό; Μήπως η τεχνική που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος για να φτιάξει τον πίνακά του; Ναι, αυτό είναι! Η τεχνική αυτή λέγεται στα ελληνικά "πουαντιγισμός" (η λέξη είναι δανεισμένη από τα γαλλικά και μορφοποιημένη. Στα αγγλικά χρησιμοποιείται η λέξη "pointillism"). Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε αυτόν τον τρόπο ζωγραφικής από το μάθημα των εικαστικών. Ωστόσο θα σας πω δυο λόγια για όσους μπορεί να μην θυμούνται. Ο πουαντιγισμός είναι μια τεχνική που ξεκίνησε από τη Γαλλία τον 19ο αιώνα και κατά την οποία τα χρώματα δεν αναμειγνύονται, αλλά τοποθετούνται μεμονωμένα, κουκκίδες κουκκίδες. Ωστόσο όταν κοιτά κανείς τον πίνακα από απόσταση οι λεπτομέρειες των χρωμάτων προσλαμβάνονται από τον εγκέφαλό μας, μέσω της όρασης, ως σύνολο. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες γι'αυτή την τεχνική, μπορεί να κοιτάξει εδώ. Πρόκειται για ένα διδακτικό σενάριο από την πλατφόρμα Αίσωπος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που εξηγεί με πολύ ωραίο τρόπο την τεχνική του Πουαντιγισμού. Στο σενάριο αυτό, αν μπείτε, υπάρχει και ένα βίντεο που δείχνει με ποιο τρόπο γίνονται ζωγραφιές μ'αυτή την τεχνική. Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ

Τώρα θα μου πείτε "Γιατί, κυρία, μας ενδιαφέρει αυτό;" Μας ενδιαφέρει, παιδιά μου, γιατί ήρθε η ώρα να εξασκήσουμε τη δημιουργική μας σκέψη. Ναι, καλά το μαντέψατε! Θα φτιάξουμε μια ζωγραφιά μ'αυτή την τεχνική.

Think about anything you like and make your own painting with the pointillism technique. When you finish it, take a photo and send me your painting with a message in e-class. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου